Mirjam
Elias

Sweering & Elias

Het Verlaten Hotel

De wereld van een Amsterdamse jongen 1940 - 1945
Voor alle leeftijden vanaf tien jaar.

De tweede wereldoorlog gezien door de ogen van een Amsterdamse jongen wiens vriendjes een voor een verdwijnen. Geleidelijk ontdekt hij dat zijn vader in het verzet zit. Bij dit boek hoort project Waargebeurd

De Griezel van de groene kust

Op vakantie aan de Noord Spaanse kust ontdekken Edwin en Natascha dat er een meisje wordt vastgehouden in een geheimzinnig huis. Overdag reizen ze terug naar de tijd van een beroemde avonturier, de rijkste man van Europa 1817-1883. Deze Antonio stond aan de wieg van menig nieuw industrieel avontuur. Hoe hij aan zijn geld kwam staat niet op zijn standbeeld...
 
 

Onder Dienders,
Onstuimig en beklemmend: de wereld van de politie.

Voor het eerst mocht een journalist de dagelijkse praktijk van Nederlandse politieagenten van binnenuit meemaken. Mirjam Elias trok twee jaar op met de dienders van Politie Haaglanden. Moordzaken, invallen vechtpartijen, van extreem geweld tot extreme emotie bij ongevallen, zij was erbij.

Fabrieksgeheimen
Onthult wat meer dan honderd jaar verborgen bleef achter fabriekspoorten en in vakbondsburelen.

In opdracht van Industriebond FNV

Rijk geïllustreerd met foto's van Ronald Sweering en archiefmateriaal bijeengezocht door Yvonne Simons


De Ommezwaai,
kwaliteit boven carrière.

Eerst verschenen als serie in De Volkskrant met foto's van Ronald Sweering.
Over de exportmanager die met zijn vrouw een ijssalon begon, de notaris werd antiquair. Met een essay over het verbeten gevecht om de eigen positie in de ratrace tegenover de keus voor kwaliteit van leven met alle risico's van dien.


Voor zover plaats aan de perstafel,
Vrouwen in de dagbladjournalistiek
Vroeger en nu
Over de moeizame opmars van vrouwen in dit mannenberoep in schril contrast met de snelle infiltratie van mannen in vrouwenberoepen. Over beeldvorming, bepaalt de samenstelling van een redactie wat er over vrouwen in de krant staat en zo ja hoe?
In opdracht van Stichting Vrouw & Media


Drie cent in het uur
,

In opdracht van de FNV bewerkte afstudeerscriptie over Roosje Vos en haar Naaistersbond 'Allen Een.' Zij gingen een coalitie aan met feministische 'dames' waar beide partijen wel bij voeren.